Bakı 7˚C Sunny

Arıqlamağa kömək edən 14 qida haqqında

Maraqlı 15:46 06 dek, 2021

Qış aylarında bir çox insanlar hərəkətsizlik, stress və ya yanlış qidalanma vərdişləri səbəbindən kökəlirlər.  

Arıqlamağa kömək edən 14 qida haqqında

Qış aylarında bir çox insanlar hərəkətsizlik, stress və ya yanlış qidalanma vərdişləri səbəbindən kökəlirlər.

Qazet.az-ın araşdırmasına əsasən sağlam olmaq və formada qalmaq üçün bəzi qidalar aşağı kalorili, yüksək lif nisbəti və yağ yandırmağa kömək etməsi sayəsində insana əhəmiyyətli qatqı təmin edir. 

ELƏCƏ DƏ BAX:Gün Boyu Enerji Verəcək 21 Qida

Hər bir qidanın kalorisi və  miqdarı fərqlidir. Müxtəlif qidalar aclığa, hormonlara və kalori yandırmağa fərqli təsir göstərir. Çünki qidaların tərkibindəki komponentlər orqanizmdə müxtəlif metabolik yollarda iştirak edir və müxtəlif təsirlərə səbəb olur. 
Araşdırmalarda arıqlamağa istiqamət verəcək bəzi qidalara diqqət çəkilsə də, sağlam şəkildə arıqlamaq üçün mütləq mütəxəssisə müraciət edilməsi lazım olduğu da unudulmamalıdır.

 

Sağlam toxluq təmin edir:  

Avokado yağ tərkibi ilə yanaşı su tərkibi də yüksək olan bu meyvə düşünüldüyü qədər kalorili deyil. Bu meyvənin arıqlamağa kömək edən qidalar arasında olması üçün ən uyğun istehlak üsulu salatlara əlavə etməkdir. Bu şəkildə tərəvəzlərin doymasını artırır.

  

Çia toxumu dünyanın ən zəngin qidalarından biridir. 

ELƏCƏ DƏ BAX: Faydalı maddələrin mədəni - Çia toxumları

Bir porsiyada 11 qram lif olan bu qidaya tam bağırsaq polieti deyilir. Yedikdə tuta biləcəyi su miqdarı çox olduğu üçün mədədə şişərək doyma hissinin daha tez yaranmasına və uzun müddət saxlanmasına şərait yaradır. 

 

Yüksək lif və protein tərkibi ilə toxluq prosesini uzadan paxlalılardandır. O, həmçinin davamlı nişasta adlanan bir növ karbohidrat ehtiva edir. Bu şəkildə arıqlamaq üçün faydalıdır. Mərci, quru lobya, lobya və noxud bu qida qrupunun qidalarıdır. Azaldılmış yağ nisbəti ilə yemək gündəlik yağ istehlakını azaltmağa kömək edir.

Şorba  tərəvəzləri qatı halda istehlak etmək əvəzinə şorba edərək istehlak alınan kaloriləri azaltdığı və toxluq müddətini uzatdığı da araşdırmalarla sübut edilib. 

 

Sağlam yağ mənbəyi:  

Fındıq tərkibindəki yağ səbəbiylə  faydalı bir qidadır. Tərkibindəki lif və sağlam yağlar sayəsində maddələr mübadiləsini dəstəkləyir. Gündəlik istehlak ediləcək kalorilərə görə istehlak miqdarı tənzimlənməlidir.

 

Yumurta yüksək keyfiyyətli protein və sağlam yağlar da var. Arıqlamağa kömək edən, uzun müddət toxluğu dəstəkləyən və gün ərzində daha az aclıq hiss etdirəcək qidadır. 

Ürək və ya xolesterol problemi olmayanlar gündə bir dəfə yumurta yeyə bilərlər.

 

Liflə zəngindir: 

Brokoli, gül kələm, kələm, Brüssel kələmi bu tərəvəzlər arasındadır. Lif nisbəti yüksəkdir. Digər tərəvəzlərə nisbətən daha çox və daha keyfiyyətli protein tərkibinə malikdir. Onlar yüksək lif, zülal və aşağı kalori ilə arıqlamağa kömək edən qidalardır.

 

Yağ yandırma:  

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər çox aşağı kalorili və sağlam karbohidratlara malikdir. Onların lif tərkibi də yüksəkdir. Xüsusilə tərkibindəki kalsiumla yağların yandırılmasına kömək edir. Yeməyinizin həcmini artırarkən kalorini yüksəltməyən bu qidalardan doyaraq arıqlamaq mümkündür.

  

Probiotik anbarı:  

Qatıq bağırsaq sağlamlığımız üçün çox vacib olan probiotik qidadır. Sağlam bağırsaq sayəsində piylənmənin qarşısı alına, leptin və insulin müqaviməti qırıla, infeksiyalara qarşı qalxan yaradıla bilər. 2 yaşından sonra ümumi yağ istehlakını azaltmaq üçün yarı yağlı və ya az yağlı qatıqlara üstünlük verilməlidir.

  

Süd məhsulları proteinlə zəngin qidalardır. Bundan əlavə, tərkibindəki kalsium mineralı arıqlamağa kömək edir. Bu məhsullardan biri olan pendirdə süd və qatıqdan qat-qat az karbohidrat və kalori, zülal isə qat-qat çoxdur. Kəsmik və kəsmik kimi pendirlər arıqlamağa kömək edən qidalar hesab olunur, çünki tərkibində çox az kalori var və digərlərindən daha doyurucudur.

 

Ət və balıq:

Mal əti və toyuq döşü pəhrizdə protein mənbələrinin artırılmasının gecə aclığını yarıya qədər azaldığı sübut edilib. Bu, qırmızı əti arıqlamağa kömək edən bir qida halına gətirir. Müsbət təsirini görmək üçün həftədə 3-4 dəfə 100-120 qram qırmızı ət istehlakı kifayətdir. Əgər sizdə artıq ürək, qaraciyər kimi xəstəliklər varsa, təbii ki, bu istehlakı azaltmaq lazımdır.

Somon kimi yağlı balıqlar, tərkibindəki Omeqa-3 yağ növünə görə əla təsir göstərən zülal mənbəyidir. Somon nisbətən az kalorili və daha uzun müddət tox qalmağı təmin edən balıqdır. Araşdırmalar göstərir ki, qızılbalıq istehlakı piylənmə və metabolik xəstəliklərin müalicəsində və qarşısının alınmasında, iltihabın qarşısının alınmasında təsirli olur. 


Kartof pəhriz proqramlarında həmişə qaçınılması lazım olan bir qidadır. Ancaq qaynadılmış halda istehlak edildikdə, insanın qan şəkəri problemi olmadığı təqdirdə son dərəcə faydalıdır. Qidalandırıcı yeməkdə çörək kimi istehlak edilə bilən bir tərəvəzdir. Bir nazik dilim çörək bir ovuc kartofa bərabərdir.

 

Günay Cavanşir