Bakı 23˚C Sunny

Heyva - 1001 dərdin dərmanı

Maraqlı 23:55 19 noy, 2022

Toxluq müddətini uzatmaq, saçları gücləndirmək, mədə-bağırsaq xəstəliklərindən qorumaq və dərinin gəncliyinə qatqı təmin etməklə bir çox faydası olan əvəzolunmaz meyvə

Heyva - <span style="color:red">1001 dərdin dərmanı</span>

Payız süfrələrində əvəzolunmaz olan heyva nəinki çox dadlıdır, özü, qabığı, tumları, hətta yarpağı və çiçəyi ayrı-ayrılıqda min bir dərdə şəfadır.  

Vitamin və minerallar deposu olaraq sağlamlığımıza və gözəlliyimizə əhəmiyyətli qatqı təmin edir.

Heyva tərkibindəki C vitamini və fitokimyəvi maddələr sayəsində immunitet sisteminizin güclənməsinə kömək edir. 
Heyva gündəlik C vitamini ehtiyacınızın 1/4 hissəsini qarşılayaraq vücudunuzu patogenlərə, viruslara və bakteriyalara qarşı qoruyur. 

Dəmir, mis və sink kimi minerallarla çox zəngin olan heyva, qan dövranını artıraraq saç köklərinə daha çox oksigen daşımağa kömək edir, saçların böyüməsinə və güclənməsinə kömək edir.

Heyva aşağı glisemik indeksli bir meyvədir, buna görə qan şəkərinizi çox tez yüksəltmir. Şəkərli diabetiniz varsa və ya pəhriziniz varsa, heyvanı asanlıqla seçə bilərsiniz.  

Heyva yeməkdə üstünlük verdiyiniz zaman lifli quruluşu sayəsində toxluq müddətinizi uzadaraq kilo verməyinizə də kömək edir. 

Pəhrizinizdə şirin bir alternativ axtarırsınızsa, heyvanı qaynadaraq və ya buxarlayaraq dadlı desertlər hazırlaya bilərsiniz. 

Heyvanın 100 qramında yalnız 40 kalori var. Heyva yarpaqlarında meyvənin özündən və qabığından daha çox fenolik birləşmələr var. 
Bu səbəbdən həm heyvanın yarpaqlarını qurudub qış aylarında çay kimi istifadə edərək həm dadından faydalana, həm də sağlamlığınıza töhfə verə bilərsiniz. 

Heyvanın tərkibindəki yüksək dəmir miqdarı sayəsində qan hüceyrələrinin istehsalı artır. Anemiya probleminiz varsa, heyva dəmir istehlakını artırmaq üçün yaxşı bir alternativ ola bilər.

Yüksək antioksidan tərkibə sahib heyva, polifenolların köməyi ilə xərçəng riskini azaldır. 

Yüksək kalium tərkibi sayəsində qan təzyiqini aşağı salmaqda təsirlidir.  

Heyva tərkibindəki dəmir, sink və mis kimi minerallar sayəsində qan hüceyrələrinin istehsalını və qanın axıcılığını artıraraq dövriyyəyə müsbət təsir göstərir.

Heyva antibakterial xüsusiyyətləri sayəsində bədəndə bir çox mikroorqanizmlərin çoxalmasının qarşısını alır. Ağızdakı bakteriyaları məhv edərək ağız qoxusunu aradan qaldırır.

Heyvanın tərkibində həll olunan lif olan pektinin yüksək olması xolesterinin aşağı düşməsinə kömək edir. 

Həzmə kömək etmək üçün qaynadılmış heyva seçə bilərik. Heyva qəbizlik üçün yaxşıdır və ishal kimi şikayətlərin qarşısını almaq üçün də istifadə edilə bilər. Heyva tərkibindəki liflərlə bağırsaq xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir.

Lifin həzm sisteminə müsbət təsiri sayəsində heyva istehlakının bağırsaq iltihabi xəstəliklərinin inkişaf riskini azaltdığını qeyd edir. Ayrıca lifdəki katexin və epikatexinlər bağırsaqda xərçəngə səbəb olan toksinləri bağlamağa və zədələnməsinin qarşısını almağa kömək edir. 

Heyva çəyirdəyi bir miqdar suya qatıldığında suyu jel konsistensiyasına gətirər. Bunun səbəbi də nüvənin ehtiva etdiyi suda özünü buraxan antioksidan strukturdur. Bir stəkan suya 15-20 dənə nüvə atıb 1 gün gözlədilərək jel əldə edilmiş olur. 

Bu jelleri dəri təmizliyində, peeling etmədə, ləkə müalicəsində, doğum sonrası çatlaqları və yenə doğum sonrası sinə uclarında yaranan həssaslıq və kesitleri yaxşılaşdırmada istifadə edə bilərsiniz. 

Ayrıca əldə edilən su ilə gel, bir qaşıq bal ilə qarşılaşdırılıb öskürək və tənəffüs yolu infeksiyalarını müalicə edir.