Çinlilər 3D printerdə çap edilmiş əti daha sərfəli hala gətirdilər
Alimlər 3D printerdən istifadə edərək hüceyrə mədəniyyətindən ət istehsalının maya dəyərini azaltmağın yolunu tapıblar.
Qazet.az "Gazeta.ru"ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə Sian Jiaotong-Liverpool Universiteti məlumat yayıb.
Son illərdə elm adamları heyvanlardan istifadə etmədən ət yetişdirməyin yolunu axtarırlar. Birincisi, bu, vegetarianlara ət yeməyə imkan verəcək, ikincisi, ekoloqların fikrincə, ətraf mühitə olan yükü azaldacaq. Ancaq indiyədək süni ətin qiyməti həddən artıq yüksək olaraq qalır, o qədər yüksəkdir ki, hətta istehlakçılar üçün kütləvi şəkildə istehsal olunmağa belə cəhd edilmir.
İndi Sinqapur və Çindəki tədqiqatçılar xərcləri azaltmaq üçün qida tullantılarından istifadə edərək ət üçün 3D printer mürəkkəbi hazırlamağın bir yolunu tapdılar. Ət bir substratda əkilmiş kök hüceyrələrdən yaradılır və substrat olmadan ətin strukturu olmayacaqdır. Tədqiqatın müəllifləri qida tullantıları, yəni taxıl qabıqları əsasında substrat yaratmaq üçün mürəkkəb yaradıblar. Yeni mürəkkəb ət məhsulunda tamamilə həll oluna bilər və istehsalı ucuzdur, buna görə də geniş miqyaslı ət becərilməsi xərclərini xeyli azalda bilər.
“Biz əzələ kök hüceyrələrini yerləşdirmək üçün skafoldları çap etmək üçün bitki əsaslı 3D çap mürəkkəbini optimallaşdırdıq. Hüceyrələr daha sonra iskele quruluşu ilə birlikdə böyüyə bilər və təbii ət kimi görünmək üçün bütün şey çuğundur boyası ilə boyanır" - deyə alimlər izah edirlər.