Ərik yeməyə 7 mühüm səbəbiniz-SİYAHI
Ərik sağlam dişlərdən tutmuş parlaq dəriyə qədər bütün bədən üçün faydalı qidadır
Qida dəyəri yüksək olan ərik; A, B, C, E vitaminlərinin tərkibinə əlavə olaraq, dəmir, kalsium, fosfor, maqnezium və lif anbarıdır.
Təzə və ya qurudulmuş halda istehlak edilə bilən ərik həzmi asanlaşdırır, toxluq hissi verir, çəki idarə etməyə kömək edir və qəbizliyə yaxşı gəlir.
Süd və qatıqla qarışdırıla bilər və ya badam və qoz kimi qoz-fındıq ilə yeyilə bilər.
Antioksidant xüsusiyyətləri ilə orqanizmi sağlam saxlayır və xəstəliklərdən qoruyur.
Ərik daha sonra qurudularaq, konservləşdirilərək, mürəbbə, marmelad və ya dondurularaq istehlak edilə bilər.
Əriyin tərkibində antioksidant təsir göstərən “karotenoid” maddəsi də var.
Sarı, narıncı və qırmızı rəngli karotenoidlərdən biri olan beta-karoten ərikdə boldur. Bu maddə A vitamini deposudur və lazım olduqda onu A vitamininə çevirərək bədən tərəfindən istifadə olunur. Bədəndə A vitamininə çevrilə bilən bir çox karotenoidlər arasında beta-karotin ən yüksək çevrilmə sürətinə malikdir. Yağda həll olunan vitamin A, sağlam dəri və immunitet sisteminin görmə, çoxalma və qorunması üçün vacibdir.
- Ərik tərkibindəki yüksək kalium sayəsində ürək qoruyucu təsirə malikdir. Ürək dərəcəsini tənzimləməyə kömək edir. Tərkibindəki kalium ürək əzələlərini qidalandırır.
- Qan təzyiqini tarazlaşdırır və təzyiqi normal səviyyədə saxlayır.
- Kalsium və fosfor kimi minerallar sümük sağlamlığı üçün vacibdir.
- Ağız və diş sağlamlığı üçün faydalı meyvədir. İmmunitet sistemini gücləndirir, diş əti problemlərinin yaranmasının qarşısını alır və ağızdaxili yaraların sağalmasına kömək edir.
- Tərkibində bol dəmir olan ərik qan azlığına qarşı qoruyucu təsirə malikdir.
- Hamilə qadınlar və uşaqlar üçün böyümə və inkişafda faydalı meyvə olan təzə ərikdə C vitamini var.
- Antioksidant beta-karoten yaşlanma əleyhinə təsirə malikdir. Ərik dərini nəmləndirir, qoruyur və hamarlaşdırır. Sübut edilmişdir ki, A vitamini dəridəki yağ bezlərinin fəaliyyətini boğur. Tərkibindəki A vitamini sızanaq kimi dəri xəstəliklərinin yaranmasının qarşısını alır.
Şirni sevənlər üçün xüsusi aşağı kalorili bişmiş ərik resepti:
Tərkibi:
10 quru ərik (günəşdə qurudulmuş)
1 çay qaşığı kərə yağı
2 bütöv qoz ləpəsi
Hazırlanması:
Quru ərikləri 30 dəqiqə soyuq suda isladın. Kərə yağı tavaya qoyun və əridin. Yumuşaq ərikləri yarıya bölün və tavaya qoyun, ərikləri kərə yağı ilə bir az qızardın. Sonra yarım çay stəkan su əlavə edin, əriklər suyunu çəkənə qədər bişirin. Bişmiş əriklərin üzərinə qoz səpərək süfrəyə verə bilərsiniz.
Ev şəraitində asanlıqla hazırlana bilən bu desertin 1 porsiyonu 175 kaloridir.
Nuş olsun.
Qeyd: Ərikin acı tumunda təbii olaraq olan “amigdalin” adlı maddə qəbul edildikdən sonra siyanidə çevrilərək zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Buna görə böyüklər və xüsusilə uşaqlar tərəfindən ehtiyatla istehlak edilməlidir. Böyrək çatışmazlığı olan xəstələr də ərik qəbul edərkən diqqətli olmalıdırlar.