Oruc olub acmaq istəmirsinizsə....
Heç olmasa bütöv dənlibuğda və ya çovdar çörəyi yeyin
Bəzi qidaları yeyəndə daha tez acırıq.Orucluqda aclıqdan əziyyət çəkməmək üçün belə qidalardan uzaqdurmalıyıq.
Qazet.az aclığa səbəb olan qidalarısıralayıb:
1. Çörək
Bilirik, ağ çörəkdən vaz keçmək çətindir. Heç olmasa bütöv dənlibuğda və ya çovdar çörəyi yeyin.
Unutmayın ki, 1 dilim ağ çörək 64 kalori olduğu halda, 1 dilimqara çörək 55 kaloridir. Üstəlik qara çörək insanı toxsaxlayır.
2. Kartof
Kartofun qlisemik indeksi olduqca yüksəkdir. Kartofu xırda-xırdadoğradıqda və ya püre halına saldıqda onun qlisemik indeksi daha dayüksəlir. Yəni püre və ya qızartma kartof yesəniz, daha tezacacaqsınız. Kartofu sobada və ya suda bişirmək məsləhətdir.
3. Plov
Ağ düyü yüksək miqdarda nişasta ehtiva edir. Ona görə də qanşəkərini dərhal yüksəldir, bir müddət sonra da kəskin şəkildə aşağısalır.
İnsan plov yedikdən 1 saat sonra özünü heç nə yeməmiş kimi achiss edir. Plov yeməyi xoşlayırsınızsa, ağ düyü əvəzinə qəhvəyidüyüdən istifadə edin.
4. Makaron
Əlan növ undan hazırlanan makaronlar da eynilə ağ düyü kimitəsir göstərir. Ona görə də bütöv dənli buğda unundan hazırlanan,kəpəkli makaronlara üstünlük verin.
5. Əncir, üzüm, qovun, xurma
Xurma Ramazan ayında ən çox yeyilən qidalardan biridir. Ancaqtez acmamaq üçün xurmanı təkcə iftarda yemək məsləhətdir. İmsakvaxtı isə xurma yemək bütün gün aclıqdan əziyyət çəkməyinizə səbəbola bilər. Əncir, üzüm, qovun kimi qlisemik indeksi yüksək olandigər meyvələrdən də uzaq durmaq lazımdır.
publika.az