Yemişanın inanılmaz faydaları
Bir çox xəstəliklərə şəfa verən ağaclar, o ağaclarda bitən meyvələr və onların faydalı yarpaqları kainatda demək olar ki, sizin dərman mənbəyinizdir.
Yemişan meyvəsi :
Yemişan meyvəsi ənənəvi Çin təbabətində geniş istifadə olunur.
Bu ağacların bəzi rayonlarda sarı, bəzi rayonlarda qırmızı meyvələri olur.
Meşə və kənd yollarını yaşıl yarpaqlarla, o cümlədən sarı və qırmızı giləmeyvə ilə harmoniya ilə bəzəyirlər. Yemişan çiçək açdıqda ağ və ya çəhrayı rənglərdə çiçək açır.
Aprel və iyun gələndə bir az turş dadı olan yemişan meyvəsini yığa bilərsiniz.
Qırmızı meyvələrinin gözəl görünüşünə görə bu bitki XIX əsrdə İngiltərədə evlərin və bağların kənarlarını örtmək üçün istifadə edilmişdir.
Romalılar üçün isə bu meyvənin mənası sevinc və xoşbəxtlikdir.
Yemişan bitkisinin həm meyvəsi, həm də yarpaqları sağlamlığınız üçün dərman sayılacaq.
Qazet.az sizlər üçün bu meyvənin faydalarını araşdırıb, təqdim edir:
- C vitamini mənbələrindən biri olduğu üçün immunitet sisteminizi gücləndirir. Antioksidant meyvələr arasında olduğu üçün sizi mikroblardan və zərərli bakteriyalardan da qoruyur.
- Damarları rahatlaşdırır, sinir sistemini tənzimləyir və qan dövranı sistemini tarazlaşdırır.
- Boğaz xəstəliklərinizdə daha rahat nəfəs almaq üçün yemişan istehlak etməlisiniz.
- Çünki nəfəs darlığı kimi problemlərinizi qısa müddətdə sağaldır. Eyni zamanda bəlğəm, quru öskürək kimi şikayətləriniz də yemişan ilə aradan qaldırıla bilər.
- Yuxusuz və gərgin günlərinizdə özünüzü daha yaxşı hiss edirsiniz. Daha rahat yatmağınızı təmin etməklə yanaşı, yüksək təzyiq kimi problemlərinizi də aradan qaldırır.
- Qan təzyiqi stabilləşdirir.
- Sidikqovucu meyvə olduğu üçün bağırsaqlarınızı təmizləyir və bədəninizdə ödem yığılmasının qarşısını alır.
- Yemişan bitkisinin yarpaqları da ödemi aradan qaldıran və əsəbləri sakitləşdirən təbii şəfa mənbəyidir. Ürək ritminin pozulması halında meyvəni istehlak edə və ya yarpaqlarına üstünlük verə bilərsiniz.
- Mədəyə və bədənə güc verən yemişan meyvəsi baş ağrısı şikayətlərinizi də aradan qaldıracaq.
Yemişan necə istehlak edilməlidir?
Meyvələri yetişmə dövründə yığıb çiy halda istehlak edə bilərsiniz. İyun ayında tam yetişən meyvələr damaqda bir az turş, lakin ləzzətli dad buraxacaq.
Qurudulmuş meyvələrdən də istifadə edə bilərsiniz. Qırmızı giləmeyvələri günəşdə qurudub bitki çayınıza əlavə edərək içə bilərsiniz.
Beləliklə, həm antioksidant çay içəcəksiniz, həm də böyrək və bağırsaqlarınızın sağlamlığını qorumuş olacaqsınız. Yığdığınız meyvələri mürəbbə kimi də hazırlaya bilərsiniz.
Yemişan ağacının çiçək və yarpaqlarını aprel və may aylarında yığıb günəşdə qurudaraq istifadə etmək mümkündür. Qurudulmuş giləmeyvələri möhürlənmiş bankada saxlayıb istədiyiniz zaman istifadə edə bilərsiniz.
Qeyd:
Yemişanı çay və ya meyvə kimi istifadə etməzdən əvvəl ürək dərmanı istifadə edirsinizsə, həkiminizlə məsləhətləşməyinizi məsləhət görərik.
Hamiləlik dövründə istifadəsi tövsiyə edilmir.
Gündə 2 stəkandan çox çay içmək yan təsirlərə səbəb ola bilər. Nəticədə ürəkbulanma baş verə bilər.
Müvafiq qida və ya məhsulun faydaları hər bir orqanizmə fərqli təsir göstərə bilər.
Təqdim etdiyimiz məlumatlar heç vaxt həkim diaqnozunu əvəz etmir və resept təşkil etmir. Məlumatı tətbiq etməzdən əvvəl həkiminizlə məsləhətləşin.