Bakı -2˚C Showers

Yeni il salatları - həm asan həm dadlı

Maraqlı 10:16 31 dek, 2022
Yeni il salatları - həm asan həm dadlı

Qış tətili ərəfəsində biz yalnız dadlı deyil, həm də ləzzətli görünən salat reseptlərini Qazet.az təqdim edir, yəni onlar mütləq bayram süfrəsinin bəzəyinə çevriləcək.

Bir çox resept eyni ingridientlərdən ibarətdir. Onları bir anda qaynadıb bir neçə salat bişirmək olar.

 

1. Toyuq və göbələklər (şampinyon) ilə "Qar adamı" salatı

Tərkibi:

5 yumurta;
450 q toyuq filesi;
400 q kartof;
1 yerkökü;

300 q duzlu şampinonlar;
mayonez - və ya xama istəyinizə uyğun;
duz - dadmaq;
qara bibər - dadmaq;
1 vərəq nori (dəniz yosunu) - bəzək üçün.

Hazırlanması:

10 dəqiqə yumurtaları qaynadın,toyuq, kartof və yerkökü - yumşalana qədər qaynadın. 

File (toyuqun döş əti), kartof və göbələkləri kiçik parçalara kəsin.

Orta və ya incə sürtgəcdə sarısı və ağları ayrıca sürtgəcdən keçirin.

Mayonez ilə qarışdırılmış kartof təbəqələrini bir qaba qoyun, sonra lay-lay duzlu və bibərli toyuqu, göbələk və yumurtanın sarısını əlavə edin.

Hər qatdan sonra, birincisi istisna olmaqla, mayonezlə yağlayın.
Üstünə yumurtanın ağını səpin və qar adamının üzünü noridən (dəniz yosunu) və qaynadılmış yerköküdən düzəldin.

 

2. Toyuq və yerkökü ilə "Saat" salatı

Tərkibi:

3 yumurta;
300 q toyuq filesi;
1 yerkökü;
150 q sərt pendir;
150 ​​q yerkökü;
3-4 xörək qaşığı mayonez;
1 budaq cəfəri.

Hazırlanması:

10 dəqiqə  yumurtaları qaynadın, file və yerkökü - tam bişənə qədər qaynasın.

Əti kiçik parçalara kəsin. Pendiri orta sürtgəcdən keçirin, yumurtanın ağını və sarısını - ayrıca incə doğrayın.

Toyuq, kökü, yumurta sarısı və pendiri salat qabına və ya bir boşqaba qat-qat goyun.

Hər qatdan sonra mayonezlə yağlayın.

Üstünə yumurtanın ağını səpin, qaynadılmış kök, mayonez və cəfəri ilə bəzəyib saat düzəldirik.

 

3. Toyuq və qarğıdalı ilə "Milad ağacı" salatı

Tərkibi:

3 yumurta;
200-250 q toyuq filesi;
qara bibər,duz - damaq zövqünüzə uyğun;

200 q şampinonlar;
50-70 q sərt pendir;
1-2 xörək qaşığı bitki yağı;

150 q konservləşdirilmiş qarğıdalı;
mayonez - və ya xama istəyinizə uyğun;
1 dəstə şüyüd;

1 kiçik yerkökü;
1 xörək qaşığı zoğal və ya nar dənələri.

Hazırlanması:

Yumurtaları 10 dəqiqə qaynadın. Toyuq filesi duzlayıb istiotlayın, 180 dərəcə temperaturda 20-25 dəqiqə sobada bişirin. Bişəndən sonra goyun soyusun, daha sonra şampinonlar, toyuq və yumurta (bəzək üçün bir az yumurtanın ağından saxlayın) kiçik parçalara kəsilir.

Pendiri incə sürtgəcdən keçirin.

Orta istilikdə bir qızartma qabda yağı qızdırın. Göbələkləri 7-10 dəqiqə qızardın.

Toyuqu göbələk, yumurta, pendir ilə qarışdırın.

Duz, istiot, mayonezdə əlavə edib qarışdırın və Milad ağacı şəklində bir qaba yerləşdirin.

Üstünə doğranmış şüyüd, yerkökü və yumurta ulduzları, zoğal/nar, qarğıdalı və mayonez çələngləri əlavə edin.

 

4. "Dovşan" formalı salat

Tərkibi:

400 q toyuq əti
300 q göbələk
3 kartof
2 yerkökü
3 duzlu xiyar
4 yumurta
300 q mayonez
duz

Hazırlanması:


2 kağız "qulaq"
1 zeytun
1 dilim yerkökü
göyərti (zövqə görə)

Toyuq ətini bişirib xırda tikələrə parçalayın.
Göbələk əgər təzədirsə, duzlu suda hazır olanadək bişirin. Əgər konservləşdirilmişdirsə, yaxşıca yuyun. Hazır göbələyi blenderdə xırdalayın.
Kartofu və yerkökünü hazır olanadək bişirin, təmizləyib sürtgəcdən keçirin.
Duzlu xiyarı sürtgəcdən keçirin. 
Yuyulub bişirilmiş yumurtaların ağını və sarısını ayırın, ayrı-ayrı qablara sürtgəcdən keçirin.
Salatı buluda lay-lay düzün. Lap əvvəldən dovşan forması verin:
kartof + mayonez + toyuq əti + mayonez + duzlu xiyar  + mayonez + yumurta sarısı + mayonez + yerkökü + mayonez, göbələk + mayonez + yumurtanın ağı.
Sonra "dovşan"ın "baş"ına kağızdan düzəltdiyiniz "qulaqları" taxın. Zeytundan "gözlər" və "burun" hazırlayın, "dovşan"ın yan-yörəsinə xırda doğranmış göyərti, məsələn, şüyüd səpin. 
 

5. Yeni il salatı "Şaxta baba"

 

Şaxta baba şəklində təqdimatla qonaqları heyran edəcək gavalı və göbələklərlə orijinal və ürəkaçan resept sizlər üçün:

Tərkibi:

Ət (zövqünüzə görə) - 300 q.
sərt pendir - 150 q.
Yumurta - 4-5 əd.

 

soğan və yerkökü - 1 ədəd.

Şirin bibər (qırmızı) - 2 əd.

şampinonlar - 400 q.
gavalı - 100 q.
Qızartmaq üçün yağ.
Duz, istiot, mayonez.

Hazırlanması:

 

Əti qaynadın və bulyonda saxlayın qalsın soyusun ki, daha şirəli olsun. Sonra kiçik kublara kəsin.

Yuyulmuş gavalıları kəsin. Pendir qaba sürtgəcdən keçirin.
Soğan və yerkökü yağda tavada qızardın. Onlara dilimlənmiş göbələklər əlavə edin və  maye buxarlanana qədər bişirin.
Bütün komponentləri dərin bir boşqabda qarışdırıb mayonez əlavə edin. Damaq zövqünüzə uyğun duz və istiot əlavə edin, hamısını qarışdırın.

Ən vacib mərhələ: Bunu geniş düz bir qabda etmək daha yaxşıdır. Daha sonra inqredientlər vasitəsilə Santa Klausun papağını, gözlərini və saqqalını hazırlayırıq.